Att göra i Höga kusten

KAJAK

Tjusningen och njutningen av att uppleva naturen från en kajak eller kanot. Känslan att klyva en spegelblank yta eller forcera skummande vågor.

Att paddla handlar om att uppleva naturen och vara fri. Kanske glida in mot en öde strand, ut på öppet hav eller smyga fram längst med Ångermanälvens kust.

Priser:

Kajak 

Halvdag               350:-

Heldag                550:-

2 dagar                850:-

3 dagar               1350:-

Kanot 

2 timmar            200:-

Halvdag             350:-

Heldag               500:-

2 dagar             750:-

VEDELDAD BASTU

Vi tänder upp vår vedeldade bastu som ligger vackert vid älvkanten, där det även finns en brygga för bad.

Pris:

750:- för 2 timmar

450:- för 2 timmar hotellgäster

HÖGAKUSTENLEDEN

Den 13 mil långa Höga Kusten-leden sträcker sig genom hela Världsarvet med samma namn, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i Norr. Leden är indelad i 13 etapper, vilket är en unik blandning av både skärgård och trollskog med spännande naturområden med rik flora och fauna. Här finns flera aktiviteter, avstickare och unika naturupplevelser att ta del av: djupa skogar, höga kalottberg, utsiktsberg och klippkuster, klapperfält, badvikar och naturskyddsområden. Stundtals befinner du dig på nivå 250 meter över havet. Ingen annanstans i Sverige kan du vandra så högt och nära kusten som här! Oavsett om du är nybörjare eller en van vandrare så finns det etapper som passar dig längst leden. Vi önskar dig en skön vandring längst Höga Kusten. Ta det lugnt och njut, du kommer att uppleva några av världsarvets absoluta höjdare!

I vår reception säljer vi Högakustenledens vandringsguide, perfekt att ta med på vandringen.

LILLA HÖGAKUSTENLEDEN

Vid entrén till Hotell Höga Kusten börjar vår Lilla Högakustenled. Välj mellan 3 olika etapper.

Blå led 7 km

Gul led 3,5 km

Längst med leden finns flera grillplatser med bänkar och vindskydd med grillplats. Karta finns i receptionen. Du kan även köpa med dig en färdig fika- eller lunchryggsäck att ta med på vandringen. Erik Daniels levde i mitten av 1800-talet och bodde tidvis i de stenkojor som han byggde i skogarna i Nora socken. Lämningar efter 14 sådana kojor har hittats i det här området.

HERNÖ GIN DISTILLERY

Sveriges första renodlade gindestilleri finns i den natursköna byn Dala, Home of Swedish Gin, strax utanför Härnösand. I de handslagna kopparpannorna Kierstin och Marit skapas det gin som krönts till världens bästa gin flera gånger om sedan starten 2011. Hantverksmässigt och med passionen som källa.

Destilleriet tar emot förbokade grupper för guidade turer, ginprovningar och middagar med cocktailbar. Ta del av berättelsen om drömmen om ett eget gindestilleri som blev sann. Och framgångssagan om hur Hernö Gin blivit känt i världen och krönts till världens bästa gin flera gånger om. Du får också lära dig mer om destillering och om hur den prisbelönta ginen skapas. Ett gin så gott att du kan dricka det som det är, skapat med inspiration från den storslagna naturen i Höga Kusten

HIGH COAST WHISKY DISTILLERY

Många destillerier tillverkar fantastisk whisky, men några få lyckas bättre än andra.

Som alltid finns det inga rätt eller fel när det gäller smak, men kvalitet, noggrannhet och förutsättningar skiljer destillerier från varandra.
Det finns mycket som gör High Coast Distillery unikt.

Med utsikt över den majestätiska Ångermanälven, på en kulle med den historiska destilleribyggnaden som närmaste granne ligger Besökscentret. Här finns bland annat whiskybar med en stor uteplats i solen samt en High Coast-shop. Besökscentrum en härlig mötesplats under alla årstider för whiskyvänner, grupper och företag som vill ta del av en unik whiskyupplevelse.

FRISBEEGOLF

Bara 2 km från oss finns en 9-korgs frisbeegolfbana.

En vandring i den fantastiska naturen med enastående utsikt, där man utmanar sina vänner. En lättsam aktivitet som alla kan delta i!

Pris: 30:-/person

Tid: ca 1 timme

FISKE

Låt din fiskehistoria ta sin början här. Du behöver bara ta några steg utanför hotellet så kommer du fram till älvkanten.

TIPS PÅ BESÖKSMÅL

ROTSIDAN

Rotsidan är en 4 km lång sträcka längs kusten. Området kännetecknas av vidsträckta stenhällar som blivit slipade av havet i årtusenden. Här går det att njuta både en varm sommardag eller en stormig höstkväll. För de badsugna går det bra att ta ett dopp i Bottenhavet. Rotsidan är en idyll vid kusten för både gammal som ung.

HÖGBONDEN

Besök Högbonden med Höga Kusten Båtarna. Varje dag under sommaren avgår båtar från Bönhamn och Barsta till Högbonden. Upplev Högbonden över en dag eller övernatta på unikt boende i den gamla Fyrvaktarbostaden, med en atmosfär präglad av stillhet och ro högt över bottenhavets brusande vågor.

Väljer du att åka ut på en dagstur kan du göra kortare vandring på ön och ta en fika i trädgårdscaféet.

MANNAMINNE

Det finns knappast någon liknande plats i hela Sverige. Mannaminne i Nordingrå är ett myllrande, färgstarkt och ständigt växande all-konstverk. En kulturmiljö för allehanda konstnärliga möten, musikaliska överraskningar och engagerande kreativitet för alla åldrar. Ett besök i Höga Kusten är helt enkelt inte komplett utan ett besök på Mannaminne.

Mannaminne består av ett 50-tal byggnader och fordon från hela världen. Spårvagnar, bilar, båtar samsas med en ungersk bondgård, kinesisk paviljong, norsk stavkyrka, rundloge och ett dragspelsmuseum. Bland mycket annat. Skapad av Anders Åberg och hans fru Barbro.

HEMSÖ FÄSTNING

Här kan du besöka en militär anläggning från kalla krigets dagar. Djupt ned i Storråberget på Hemsön ligger en av landets bäst bevarade försvarshemligheter. Fästningen som bemannades av 320 personer är intakt och ger en unik inblick i en av Sveriges viktigaste kustförsvarsanläggningar under Kalla Kriget.

Guidade turer varje dag under högsäsong.
På Hemsöns norra sida finns även Havstoudden med sitt speciella bergrum och natursköna läge. Här finns möjlighet till boende. Kläffsön är ett tredje bergrum i försvarssystemet spärrbataljon Hemsö och ligger på Hemsöns östra sida. Av kanontornen syns ovan mark bara pjäserna med pansarskydd och kamouflagenät, men under mark sträcker sig 15 meter höga kanontorn som är nedsprängda i berget.

Det är möjligt att åka båt till Hemsön och lägga till vid en av Hemsöns gästhamnar, Hultoms gästhamn & Båthushamns gästhamn. Det är även möjligt att få hämtning vid hamnen och bli skjutsad till Hemsö Fästning och tillbaka efter besöket är gjort. Hämtning måste bokas ett dygn innan via telefon.